~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας».
.................Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~

~~~~
..............Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ..........

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ο Αδριανός της Αθήνας


adrianos

Η πύλη του Αδριανού
*

Μια διαφορετική επέτειο του 2017 αναδεικνύει το Μουσείο Ακρόπολης. Τα 1.900 χρόνια από την άνοδο στον θρόνο του φιλαθήναιου αυτοκράτορα Αδριανού, γνωστού θαυμαστή και ευεργέτη της αρχαίας πόλης. Σε ειδικό σημείο του ισογείου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό γίνεται η μουσειακή παρουσίαση του έξοχου γλυπτού του που είχε βρεθεί στη λεωφόρο Συγγρού το 1933 και ανήκει στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που απεικονίζεται με γενειάδα φιλόσοφου και το βλέμμα του ατενίζει προς τον ουρανό. Το στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς φέρει έμβλημα τον αετό του Διός.
Παράλληλα θα προβάλλεται βίντεο, παραγωγής του Μουσείου Ακρόπολης, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του Αδριανού για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ. που ανανέωσε τον αστικό ιστό της και σηματοδότησε την αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων και επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι επισκέπτες βλέπουν ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα. Ανάμεσά τους την Πύλη που υψώθηκε πάνω στον αρχαίο δρόμο από την Ακρόπολη προς το Ολυμπιείο, όριο ανάμεσα στην παλιά Αθήνα (του Θησέα) και στη νέα πόλη (του Αδριανού).
Η αθηναϊκή Νεάπολη απλώνεται κάτω από το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και οι ανασκαφές εντόπισαν πολυτελείς επαύλεις, λουτρά, γυμνάσιο. Το 131.2 μ.Χ. ο Αδριανός εγκαινίασε το πανάρχαιο τέμενος του Ολυμπίου Διός, που είχε αρχίσει να χτίζεται τον 6ο αι. π.Χ. αλλά ολοκληρώθηκε επί των ημερών του.
Αλλο σημαντικό κτίριο ήταν το Πάνθεον που ταυτίστηκε με τα εντυπωσιακά ερείπια ενός τρίκλιτου ναού στην οδό Αδριανού στην Πλάκα. Επίσης ανάμεσα στην Αγορά και την Ακρόπολη ο Αδριανός έχτισε σε 10.000 τ.μ. το περίφημο συγκρότημα της Βιβλιοθήκης με βιβλιοστάσιο, αναγνωστήρια, χώρους διδασκαλίας, στοές περιπάτων, κήπους, ακόμα και τεχνητή λιμνούλα.
Αντιμετώπισε την υδροδότηση της πόλης κατασκευάζοντας υδραγωγείο μήκους 18 χιλιομέτρων, που μετέφερε τα νερά από τις πηγές της Πάρνηθας στον Λυκαβηττό όπου χτίστηκε δεξαμενή 500 κυβικών μέτρων. Μυημένος στα Ελευσίνια Μυστήρια διευκόλυνε την πορεία της Ιεράς Πομπής προς το ιερό κατασκευάζοντας τη μνημειακή γέφυρα στον Ελευσινιακό Κηφισό, ο οποίος πλημμύριζε, έργα που σώζονται έως σήμερα.
Η ιδέα της παρουσίασης ανήκει στον πρόεδρο του μουσείου, αρχαιολόγο και καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Διάρκεια 15/1 - 31/3, με ελεύθερη είσοδο τις ώρες λειτουργίας το μουσείου.
_______
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Αθήνα είναι must
Οι άνθρωποι που «θεραπεύουν» τα μνημεία της Ακρόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου