Πού πήγαν τα λεφτά του εράνου;
15 October 2017
Νέο «πρόβλημα» φαίνεται ότι ανέκυψε (πάλι) με χρήματα που έδωσαν οι ομογενείς για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου αυτή τη φορά. Ο έρανος έγινε από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και απέφερε 150.000 δολάρια.
Η Αρχιεπισκοπή, όπως είχε ανακοινώσει, έστειλε τα χρήματα αυτά στη Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Μόνο που στη Μητρόπολη Μυτιλήνης φαίνεται ότι είχαν άλλο σκοπό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνισμός της Αυστραλίας δίνει απλόχερα σε εράνους, για να πληροφορηθεί αργότερα ότι τα χρήματά του δεν διατέθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν.
Και αυτό, εκτός των άλλων, δημιουργεί, πλέον και θέμα εμπιστοσύνης.
Όταν παρουσιάζονται τέτοια κρούσματα, δύσκολα οι συμπάροικοι πείθονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Για την τελευταία υπόθεση, δημοσιεύουμε πληροφορίες από την ιστοσελίδα emprosnet της Λέσβου.
Αν τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο «Νέος Κόσμος» ευχαρίστως να φιλοξενήσει όποια διευκρίνιση υπάρξει.
Εμείς θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έκανε σωστά τη δουλειά της. Συγκέντρωσε τα χρήματα και τα έστειλε. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στη Λέσβο, όπως γράφει το emprosnet.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει:
«Το γνωστό ζήτημα που έχει προκύψει με τη «δέσμευση» από την τοπική Εκκλησία (της Μυτιλήνης) ουσιαστικά της δωρεάς των 150.000 δολαρίων των Ελλήνων της Αυστραλίας παραμένει ως… "ζήτημα", δεδομένης της άρνησης ως και σήμερα της Μητρόπολης Μυτιλήνης να τοποθετηθεί επί της… τύχης της. Οι προσπάθειες, ωστόσο, για να σπάσει επιτέλους αυτή η σιωπή, που σκανδαλίζει πια και τους ίδιους τους πιστούς, συνεχίζονται εκ μέρους των (σεισμόπληκτων) αποδεκτών της δωρεάς, οι οποίοι μετά την ακρόαση που ζήτησαν επί του θέματος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προωθούν πια το θέμα και απευθείας στην Ιερά Σύνοδο.
Παράλληλα, για όλες τις ενέργειές τους ως σήμερα για να εντοπίσουν πού βρίσκεται η επίμαχη δωρεά και πώς θα… "ξεμπλοκάρει", ενημερώνουν (και ζητούν και ενημέρωση) όλους τους φορείς που, ενδεχομένως, να διαχειρίζονται και άλλες αντίστοιχες δωρεές, απαιτώντας αυτό που δεν μπορεί να εναποτίθεται στη διακριτική… ευχέρεια του Θεού: Διαφάνεια. Στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή, δηλαδή για διαφάνεια, το "Ε" αποκαλύπτει και την Εγκύκλιο που διένειμε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προς όλες τις ενορίες της πριν διεξάγει τον γνωστό έρανο.
Το περιεχόμενο της οποίας και ο λόγος του Αρχιεπίσκοπου Αυστραλίας Στυλιανού, εκτός του ότι προκαλούν αναπόφευκτες συγκρίσεις με αυτά που κατά καιρούς διαβάζουμε ως «δημόσιο λόγο» αρκετών (δυστυχώς) εκ των "πατέρων" της δικής μας Εκκλησίας, αποτυπώνει ξεκάθαρα και τον σκοπό της δωρεάς: τη στήριξη δηλαδή των σεισμόπληκτων πολιτών και όχι την ανοικοδόμηση των… ναών της Λέσβου, που φέρεται να (εν)νοεί η Μητρόπολη Μυτιλήνης.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ Η ΔΩΡΕΑ;
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής πολλών εκ των εν δυνάμει αποδεκτών της δωρεάς των 150.000 δολαρίων, αλλά και εκ των δωρητών από την Αυστραλία, δεν ήταν τόσο η άρνηση μέχρι σήμερα της Μητρόπολης Μυτιλήνης να δώσει στοιχεία για το πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά και πώς θα τα διαθέσει, αλλά οι διαρροές που θέλουν την ηγεσία της Μητρόπολης να διαθέτει τα χρήματα αυτά υπέρ της αποκατάστασης των ζημιών των 23 ναών της Λέσβου!
Με αφορμή αυτές τις διαρροές, μάλιστα, ανέκυψε και ένας επιπλέον προβληματισμός που ξεπέρασε τους πρότερους του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας (που ανέδειξε το όλο θέμα) που αφορούσαν απλώς τη… διαφάνεια γύρω από τις δωρεές για τους σεισμόπληκτους. Αφού διαφάνηκε ότι για την επίμαχη δωρεά, των 150.000 δολαρίων, η Μητρόπολη, όχι μόνο δεν είπε κουβέντα, αλλά κάποιοι για λογαριασμό της έσπευσαν να ερμηνεύσουν κιόλας από μόνοι τους και τον… σκοπό αυτής! Ορίζοντας ως «φιλανθρωπικό της έργο» την αποκατάσταση των ναών της και όχι τη στήριξη των σεισμόπληκτων.
Μπορεί επισήμως η Μητρόπολη να μην πήρε θέση γι' αυτό το θέμα, αλλά από τη στιγμή που κάποιοι επώνυμα από το "περιβάλλον" της Μητρόπολης μέσω του διαδικτύου λένε όσα λένε χωρίς καμιά διάψευση δημιουργείται η εντύπωση έστω και ανεπισήμως για τη θέση της Μητρόπολης.
ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ…
Σε αυτό το καίριο ζήτημα όμως, έρχεται το "Ε" να καταδείξει με ένα ακόμη στοιχείο το ότι δεν υπάρχει τελικά κανένα περιθώριο… παρερμηνείας του σκοπού του εράνου: δημοσιεύοντας -μετά το δημοσίευμα του "Βήματος της Εκκλησίας" της Αυστραλίας, με αναλυτικά στοιχεία της δωρεάς- την Εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις ενορίες της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για την πραγματοποίηση του εράνου, με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού και, μάλιστα, μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός στην επιστολή του προς τους ιερατικώς προϊσταμένους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας ζητά να διαβαστεί (για λόγους πλήρους διαφάνειας) η Εγκύκλιος σε όλους τους πιστούς, τονίζοντας ότι "απόδειξη της συλλογικής επιταγής θα δημοσιεύσωμεν, όπως πάντοτε, διά των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως…", κάτι που ασφαλώς έπραξε δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα του εράνου! Αποτυπώνοντας έτσι γλαφυρά το πόσο εκ διαμέτρου αντίθετη είναι αφενός η αντίληψη περί "διαφάνειας" ανάμεσα στην ηγεσία της Εκκλησίας της Αυστραλίας και της τοπικής μας εκκλησίας, αλλά και το πόσο μεγάλη βαρύτητα δίνεται εκ μέρους των Ιερατικών Προϊσταμένων της μακρινής Αυστραλίας στο να εκπληρωθεί πράγματι ο σκοπός της δωρεάς των πιστών.
Μεγάλες διαφορές, ωστόσο, διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας την Εγκύκλιο και στον τρόπο που προσεγγίζει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός την καταστροφή που υπέστη η Βρίσα και οι περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος της 12ης του Ιούνη. Αναγνωρίζοντας -εκτός των σεισμόπληκτων κατοίκων της Λέσβου- ως δυνάμει αποδέκτες της δωρεάς των πιστών ως και τους πρόσφυγες: "Επλήγησαν και οι γνωστοί ταλαιπωρούμενοι μετανάστες, ως πρόσφυγες και δεν είναι δυνατόν να μας αφήσει αδιάφορους", τους οποίους η Μητρόπολη της Μυτιλήνης ουδέποτε αναγνώρισε ως "αναξιοπαθούντες" στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, που αποτελεί και το κάλεσμα στους πιστούς να ενισχύσουν τη σεισμόπληκτη Λέσβο, δεν αναφέρει πουθενά τους ναούς που χρήζουν αποκατάστασης και για τους οποίους υπάρχει ως γνωστόν η μέριμνα του κράτους.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ
Επιστρέφοντας τώρα στην ακόμα σε πλήρη εξέλιξη προσπάθεια αποδέσμευσης της δωρεάς από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, Κώστας Σταυρινός, απέστειλε (μετά από εκείνη που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο) μέσα στην εβδομάδα επιστολή και στην Ιερά Σύνοδο για το όλο ζήτημα.
«Προσφεύγουμε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδό σας, αιτώντας και τη δική σας συνδρομή, ώστε να διευκρινισθεί η τύχη των χρημάτων που έχουν προσφερθεί για τους σεισμοπαθείς του νησιού μας και τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Η παράταση της υπάρχουσας εκκρεμότητας θεωρούμε ότι, εκτός των άλλων ζητημάτων, επιφέρει πλήγμα και στην ίδια την Εκκλησία. Ελπίζουμε ότι το αίτημά μας θα τύχει θετικής ανταπόκρισης και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρινός στην επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο, περιγράφοντας και το γνωστό "ιστορικό" της αδυναμίας συνεννόησης με την τοπική ηγεσία της Εκκλησίας, κοινοποιώντας και τις δύο (αναπάντητες ως σήμερα) επιστολές του Συλλόγου προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, την επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, το δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα της Εκκλησίας" της Αυστραλίας, με τα ποσά που συγκέντρωσε η κάθε ενορία και τέλος την Εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».
_______